Paus geprezen als 'onfeilbare' leider

De viering van Pasen door de rooms-katholieke kerk is dit jaar op een ongebruikelijke manier van start gegaan. Kardinaal Angelo Sodano, deken van het college van kardinalen, verdedigde de paus tegen 'kleinzielige roddels'. De kerkleider zelf onthield zich van commentaar op het misbruikschandaal, dat zijn pausdom dreigt te overschaduwen.

"In de geest van vandaag, verzamelen wij ons rondom u, opvolger van Petrus, bisschop van Rome, de onfeilbare hoeksteen van de heilige kerk", aldus Sodano in de mis. "Heilige vader, aan uw zijde zijn Gods mensen, die zichzelf niet laten beïnvloeden door de kleinzielige roddels van het moment, door de rechtszaken die de geloofsgemeenschap soms geselen."

De kardinaal verdedigde ook alle katholieke priesters die 'genereus het volk van God bedienen, in parochies, recreatiecentra, scholen, ziekenhuizen en veel andere plaatsen evenals in de missies in de meest afgelegen plaatsen ter wereld'.

Slachtoffers van het seksueel misbruik waren niet blij met de mis van Sodano. "Als wij ons uitspreken en vertellen hoe onze kinderlijke onschuldigheid uit elkaar is gespat na seksueel misbruik door priesters, dan is dat geen 'kleinzielig geroddel'", aldus Barbara Blaine, voorzitter van het Netwerk van Slachtoffers van Misbruik door Priesters.

Na de ruim twee uur durende mis, sprak de paus vanaf het balkon zijn 'urbi et orbi' uit, waarin hij het falen en de hoop van de mensheid bespreekt. Ondanks herhaalde verzoeken van slachtoffers van seksueel misbruik aan de paus om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn rol in de aanpak van pedofiele priesters, zweeg de kerkleider over dit onderwerp.

De verdediging van Sodano van het 'onfeilbare' leiderschap van de paus bouwt voort op een stevige campagne van het Vaticaan om de morele autoriteit van de paus te beschermen. De paus en andere kerkleiders zijn overvallen door beschuldigingen van slachtoffers dat de paus heeft geholpen bij het verhullen van de misdaden en noemden het een 'verachtelijke' hetze. De beschuldigingen tegen de paus komen voort uit zijn tijd als aartsbisschop van München en uit de tijd dat hij de leiding had over het kantoor van de Heilige Stoel dat de groeiende stapels dossiers over pedofiele priesters behandelde.

De tegenaanval die het Vaticaan heeft ingezet heeft nu al een averechtse uitwerking gehad. De persoonlijke prediker van de paus, Raniero Cantalamessa, vergeleek afgelopen vrijdag de beschuldigingen tegen de paus met het antisemitische geweld dat leidde tot de holocaust. De prediker haalde zich daarmee de woede van joden en misbruikslachtoffers over de wereld op de hals.

De priester vertelde zondag aan de Italiaanse krant Corriere della Sera dat hij niet de intentie had 'om de joden en de slachtoffers van pedofilie te kwetsen'. Hij verontschuldigde zich en vroeg om vergeving. De Franse kardinaal André Vingt-Trois zei tegen de Franse krant Le Parisien dat hij de 'heftige en verontwaardigde' reactie op de preek van Cantalamessa wel begreep, maar toch hekelde hij de campagne van 'roddel en achterklap' tegen de paus.