Bendes bestieren gevangenis Bosnië

Door een cultuur van geweld en intimidatie zijn het niet bewakers, maar bendes die de macht hebben in de grootste gevangenis van Bosnië. Dat staat in een vandaag gepubliceerd rapport van de commissie ter preventie van marteling van de Europese Raad.

Volgens de commissie is de gevangenis, in het Bosnische stadje Zenica, voor zowel personeel als gedetineerden niet veilig. De gevangenis is ernstig onderbemand. Slechts één persoon bewaakt de zwaar beveiligde eenheid, bij het luchten van vijfhonderd gevangenen houden maar twee bewakers een oogje in het zeil.

Een week voordat de onderzoekers de gevangenis bezochten werd een gevangene in het ziekenhuis opgenomen nadat hij was aangevallen door een bende. Een andere gedetineerde probeerde zichzelf te verhangen. Uit protest tegen de erbarmelijke omstandigheden demonstreerden twee gevangenen op het dak van de gevangenis en naaiden zes anderen hun lippen dicht.

De Bosnische autoriteiten beloofden vijftig extra bewakers naar de gevangenis te sturen en andere maatregelen te nemen om de veiligheid te verhogen.