'Bezuinig door herinvoering dienstplicht'

Herinvoering van de dienstplicht kan leiden tot een bezuiniging van 92 miljoen euro per jaar op het leger. Dat staat in de bezuinigingsvoorstellen die twintig ambtelijke werkgroepen vandaag hebben gepubliceerd.

Volgens de ambtenaren kan een kwart van de manschappen worden vervangen door dienstplichtigen. Die krijgen zesduizend euro 'zakgeld' per jaar, in plaats van de 25 duizend euro die een gemiddelde militair nu verdient.

De ambtenaren zien ook nadelen aan herinvoering van de opkomstplicht, die begin jaren negentig werd afgeschaft. Zo kost het veel geld om de dienstplichtigen op te leiden, terwijl ze minder lang in het leger blijven. Ook is sprake van oneerlijkheid, omdat lang niet alle dienstplichtigen ook daadwerkelijk het leger in moeten. Daarnaast kan het op de lange termijn meer kosten geven dan dat het in het begin scheelt.

Verder kan er op het leger maximaal 2,1 miljard euro worden bezuinigd door het aantal militairen met 23.500 terug te brengen en jachtvliegtuigen en mijnenjagers te verkopen.