Vrijgesproken van moord op vissen

Een Deense journaliste is in hoger beroep vrijgesproken van de 'moord' op twaalf vissen. Volgens de rechtbank is er onvoldoende bewijs dat de vrouw onnodig lijden heeft veroorzaakt bij de dieren.

Journaliste Lisbeth Koelster goot tijdens een liveuitzending van consumentenprogramma Kontant shampoo in een aquarium met dertien vissen. Ze wilde met het experiment aantonen dat het product vol schadelijke bestanddelen zit. In de drie dagen na het experiment stierven twaalf vissen in het aquarium. 

Een dierenarts vond het experiment te ver gaan. Koelster zou de dieren onnodig hebben laten lijden. Hij klaagde de journaliste aan wegens het overtreden van de wetten op de dierenbescherming en op experimenten met dieren.

In mei 2009 oordeelde een rechtbank dat de vrouw schuldig was, maar legde geen straf op, omdat er te veel tijd tussen de aanklacht en het proces zat. In hoger beroep tegen die uitspraak is de journaliste nu vrijgesproken. De conventie van de Raad van Europa over de bescherming van proefdieren was niet van toepassing in deze zaak oordeelde het hof van beroep in Kopenhagen.