PVV: Staal liet onderhandelingen breken

De PVV doet sinds gisteren definitief niet meer mee aan de college-onderhandelingen in Den Haag. Reden voor het stuklopen van de onderhandelingen is het voorgestelde hoofddoekjesverbod. De partij verwijt informateur Staal 'gemeen spel' en hij zou zich ook te veel door de afkeer van zijn eigen partij, D66, hebben laten leiden.

PVV-fractieleider in Den Haag, Sietse Fritsma, heeft een 'bittere bijsmaak' overgehouden aan de onderhandelingen. Het hoofddoekjesverbod was voor de PVV niet onderhandelbaar. Boele Staal heeft volgens Fritsma de onderhandelingen op dit punt laten stuklopen, hetgeen hij beschouwt als 'gemeen spel'. De schuld wordt volgens Fritsma ten onrechte de PVV in de schoenen geschoven, omdat de PvdA ook over een aantal onderwerpen niet wilde onderhandelen.

Informateur Staal vindt dat hem niets te verwijten valt. De PVV heeft zichzelf buiten spel gezet door stug vast te houden aan het hoofddoekjesverbod. Staal is de partij nog tegemoet gekomen, door voor te stellen de juridische haalbaarheid van het verbod te laten onderzoeken. De PVV wilde hier echter niets van weten. Er was alleen "mogelijke ruimte om het verbod te beperken tot medewerkers en niet tot bezoekers."

Het ziet ernaar uit dat de Partij van de Arbeid nu in de Hofstad gaat proberen een college te vormen met D66, VVD en GroenLinks.