Flipje uit Tiel is jarig

Er is er één jarig, hoera, hoera, dat kun je wel zien dat is Flipje! Het mannetje met een framboos als lichaam viert zijn vijfenzeventigste verjaardag. Hij werd in 1935 geboren in het Amsterdamse reclamebedrijf Van Alfen. Nog steeds kent vrijwel iedereen zijn naam.

Peter Schipper, verbonden aan het Flipje & Streekmuseum in Tiel, zegt: "Dat Flipje na 75 jaar nog een ijzersterk merk zou zijn, hadden ze zelf niet kunnen bedenken." Flipje vierde vooral in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw triomfen als hét boegbeeld van de jamfabriek uit de Betuwe. Volgens Schipper waren er destijds tienduizenden mensen op de been toen Flipje een tournee per helikopter maakte en daarbij drie grote steden aandeed.

In totaal zijn er 46 stripboeken verschenen van Flipje, waarin hij allerlei avonturen beleefde. In de jubileumuitgave die afgelopen vrijdag verschenen is, is beschreven wat er de afgelopen jaren allemaal gebeurd is met het fruitige ventje. In oktober, als Flipje daadwerkelijk jarig is, wordt er groots uitgepakt met onder meer een wedstrijd jam maken.

Wat Flipje tegenwoordig doet? Ook stripfiguren worden oud en gaan het rustiger aandoen, Flipje is nu voornamelijk ambassadeur van zijn woonplaats Tiel.