Geen gêne bij declaraties AFM-top

De Autoriteit  Financiële Markten (AFM) is ook een autoriteit op het gebied van declaraties, zo blijkt uit een onderzoek van RTL Nieuws. Bovenop de vaste onkostenvergoeding worden veelvuldig dure etentjes, business class vluchten en zelfs betaaltelevisie op de hotelkamer gedeclareerd (over het soort films waarvoor betaald werd wordt niets gemeld).

Terwijl de top van de banken en verzekeraars waarop de AFM toezicht houdt al langere tijd economy class vliegt, was dit niet aan topman Hans Hoogervorst besteed, die vloog in 2008 en 2009 alleen business class.  Ook de kosten die AFM-bestuurder René Maatman maakte en declareerde voor woon-werkverkeer zijn opvallend. Zijn chauffeur woont in Eemnes, hijzelf woonde in Hoensbroek en van daaruit moest er nog naar Amsterdam gereden worden. En tenzij Maatman voor 200 euro in een Amsterdams hotel bleef overnachten, moest diezelfde rit ’s avonds ook nog terug gemaakt worden.

Misschien zag Maatman in dat dat een beetje teveel van het goede was en is hij inmiddels verhuisd. Wel kreeg hij voor de verhuizing een vergoeding van 45.000 euro en werden de kosten van het verhuisbedrijf ook nog betaald.

Volgens de AFM is er scherp gecontroleerd op het declaratiegedrag van de topmannen en voldoet het aan de regels. Wel is er afgesproken dat er niet meer business class zal worden gevlogen, maar alleen economy class.