ACTA conceptverdrag lekt uit

Een conceptversie van het controversiële ACTA-verdrag, dat bedoeld is om vervalsingen tegen te gaan maar dreigt te worden ingezet om burgervrijheden te schenden teneinde de entertainmentindustrie tevreden te houden, is eerder deze week in zijn geheel uitgelekt.  

Eerder lekten al diverse passages naar buiten, maar het is voor het eerst dat het complete document (pdf) naar buiten is gekomen. Het document betreft een conceptversie waar nog diverse sidenotes en voorbehouden van diverse landen in staan.  Wel blijkt uit het document dat er hoge straffen op stapel staan voor overtredingen van het auteursrecht.

Uit het document blijkt onder meer dat providers verantwoordelijk zullen worden gehouden voor inbreuk door hun gebruikers, als zij niet actief maatregelen treffen om inbreuk tegen te gaan, zoals afsluiten van de internettoegang van die gebruikers.  Ook verplichten alle landen die het verdrag ondertekenen, voor Nederland zijn dat afgevaardigden van de EU, zich om maatregelen tegen auteursrechteninbreuk te nemen, en geldboetes en gevangenisstraffen in te stellen.

Eerder deze week meldde Luc Pierre Devigne, afgevaardigde voor Europa, nog dat er van afsluiten van gebruikers geen enkele sprake zou zijn geweest binnen het overleg.

Momenteel wordt vanuit de hele wereld geprobeerd openbaarheid te krijgen in de documenten.  Nu het er steeds sterker op lijkt dat ACTA verregaande inbreuk zal plegen op burgervrijheden en privacy komt er vanuit de hele wereld meer en meer protest.  Vooralsnog lijkt ACTA er echter gewoon te komen.  De handtekening van Nederland is niet nodig.  De EU beslist hier uiteindelijk over.