Motorrijders, pas op in de lente

Het is weer lente en de temperaturen stijgen. Nu de pekel weg is geregend en de zon weer vaker schijnt, zijn er vele mensen die de motor weer uit de winterstalling halen. De ANWB heeft daarom gisteren een waarschuwing op hun website geplaatst.

Het merendeel van de motorrijders bergen hun tweewielers op in de koudere maanden. Hierdoor zouden zij, aldus de ANWB, niet goed meer weten hoeveel moeite het kost om hun stalen trots onder controle te houden. Tevens is het zo dat de automobilisten, na een motor-loze winter, niet meer gewend zijn aan motoren op de weg.

Met deze waarschuwing sluit de ANWB zich aan bij het initiatief van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV). Deze is gisteren hun verkeersveiligheidscampagne gestart. Onderdeel van deze campagne is dat motorrijders tot en met 4 april aanstaande een gratis onderhoudsbeurt kunnen krijgen bij Total tankstations.

Extra gevaar
"Elk jaar zie je aan het begin van het motorseizoen weer relatief veel slachtoffers onder motorrijders", zegt Ferry Smith van de ANWB. De grootste problemen die motorrijders tegen kunnen komen zijn plotselinge bewegingen van hun voertuig en de remvaardigheid. Niet ieder motorrijder heeft het remmen namelijk even goed onder de knie.

Dit jaar hebben de mensen op twee wielen nog een extra hindernis te overwinnen. Op vele provinciale wegen is de vorstschade namelijk nog niet gerepareerd. De gaten in de weg kunnen dus voor extra gevaar zorgen. "Rijkswaterstaat heeft de meeste hoofdwegen heel snel gerepareerd, maar provincies en gemeenten blijken daarmee minder voortvarend te zijn", aldus Smith.

Automobilisten
Naast de omstandigheden en onwennigheid van de motorrijder zelf, is ook de automobilist iemand die uit moet kijken. "Motoren hebben een smal profiel. Op een kruising kunnen ze gemakkelijk achter een lantaarnpaal of boom schuilgaan. Als bestuurders daar niet alert op zijn, kan die slechte zichtbaarheid catastrofale gevolgen hebben", volgens de ANWB zegsman.