Geen bescherming CITES voor haaien

Het ziet er somber uit voor sommige haaiensoorten. Een voorstel op de Conventie voor de Internationale Handel in Bedreigde Diersoorten (CITES) om de zwaar beviste hamerhaai en oceanische witpunthaai te beschermen werd vandaag ternauwernood afgewezen vanwege de vrees bij Aziatische landen dat regulering van de bloeiende handel in haaienvinnen arme landen de das omdoet.

Japan, dat eerder al succesvol campagne voerde tegen een verbod op de export van Atlantische blauwvintonijn, leidde deze keer ook de oppositie tegen het haaienvoorstel. China, Indonesië en andere landen die profiteren van de handel in vinnen sloten zich aan en wisten te voorkomen dat het voorstel werd aangenomen. Vooral in China is haaienvinnensoep een veelgeprezen delicatesse.

De Verenigde Staten, Australië, Arabische en Europese landen argumenteerden dat de ongereguleerde handel heeft geresulteerd in illegale overbevissing waardoor de populaties van diverse soorten hamerhaaien met 85 procent zijn afgenomen. De aantallen oceanische witpunthaai zijn met zestig tot zeventig procent afgenomen.

Het hamerhaaivoorstel werd ternauwernood afgewezen, het kwam vijf stemmen tekort voor de vereiste tweederde meerderheid. Het voorstel voor regulering van de handel in oceanische witpunthaai kwam negen stemmen tekort.

Later op de dag wordt nog gestemd over regulering van handel in de haringhaai en de doornhaai.