Heb geen angst voor het ACTA-verdrag

Tenminste, als je zo af en toe eens een mp3'tje download. Volgens de Europese delegatieleider Luc Pierre Devigne is het ACTA-verdrag niet bedoeld om Jan met de pet, die wel eens iets downloadt een oor aan te naaien, maar om commerciële partijen een halt toe te roepen.

Het ACTA-verdrag is al een tijd onderwerp van gesprek, er wordt tussen verschillende continenten onderhandeld over een strengere aanpak van internetpiraterij en producenten van nepartikelen. Daar is op zich niets mis mee, maar wel met het feit dat deze onderhandelingen in het geheim plaatsvinden. In het verleden lekten al documenten uit die erop wezen dat er met het ACTA-verdrag strenge maatregelen genomen zouden worden tegen mensen die het auteursrecht zouden schenden.

Volgens Devigne is daar dus niets van waar. Er worden geen maatregelen voorgesteld 'die ingaan tegen de huidige Europese regelgeving'. Het geheime karakter van de onderhandelingen heeft wel al tot veel kritiek geleid. Het kwam zelfs zover dat het Europees Parlement openheid van zaken heeft geëist. Ook de demissionaire ministers van der Hoeven en Hirsch Ballin hebben in een brief aan de Tweede Kamer al aangedrongen op openbaarmaking van de onderhandelingen.