'Grondaankoop kroonprins is privézaak'

De aankoop van een stuk grond en een huis in Argentinië door prins Willem-Alexander is een privé-aangelegenheid, zo schrijft premier Balkenende aan de Tweede Kamer. De premier was gevraagd informatie te verschaffen omtrent de vastgoedaankoop.

"De investering betreft louter een privé-aangelegenheid. Voor privé-investeringen van personen, ongeacht of deze tot het Koninklijk Huis behoren of niet, geldt als uitgangspunt dat deze behoren tot de persoonlijke levenssfeer", schrijft Balkenende.

De minister-president schrijft verder dat "het feit dat aspecten van dergelijke investeringen openbaar zijn of kunnen worden op grond van wettelijke bepalingen of anderszins", niets afdoet aan dit privé-karakter. Ook wordt het openbaar belang niet geraakt.

De aankopen in Argentinië kwamen aan het licht kort nadat de kroonprins had toegezegd zijn villa in Mozambique te verkopen. Momenteel loopt een justitieel onderzoek naar de verkoper van de grond in Argentinië. Balkenende gaat niet in op vragen die hierover zijn gesteld. Voorts zijn kwesties die bij de villa in Mozambique speelden, zoals beveiliging, nu niet aan de orde.