'Onacceptabel leed door blokkade Gaza'

De Israëlische blokkade van de Gazastrook veroorzaakt onacceptabel leed voor de burgers in het gebied. Dat heeft secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties vandaag gezegd tijdens een bezoek aan Gaza.

Het gebied was vanaf eind december 2008 drie weken lang het toneel van een bloedige oorlog tussen het Israëlische leger en militanten van de Hamasbeweging, die er de macht heeft. Destijds kwamen circa 1400 Palestijnen en dertien Israëli's om het leven.

Sinds het gewapende conflict bracht Ban Ki-moon pas één keer een bezoek aan de Gazastrook. Israël geeft diplomaten, journalisten en hulpverleners slechts mondjesmaat toestemming om de grens tussen de beide territoria te passeren. Van serieuze wederopbouw van het verpauperde gebied is geen sprake.

Vandaag is de VN-topman voor de tweede keer in Gaza, nadat hij een dag eerder al gesprekken voerde met Palestijnse en Israëlische toppolitici in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever en in Jeruzalem.

"Ik begrijp en deel de zorgen van Israël over de uitdagingen van Hamas", zei Ban Ki-moon, "maar de Israëlische blokkade blijft onacceptabele ontberingen veroorzaken en versterkt tegelijkertijd de extremisten". In de afgelopen jaren is de blokkade van de Gazastrook door Israël steeds verder verscherpt.