Kinderbescherming betrokken bij schandaal kerk

Ook weeskinderen die door de Raad voor de Kinderbescherming in internaten werden geplaatst, zijn niet ontkomen aan misbruik door rooms-katholieke geestelijken. RTL nieuws zegt elf meldingen te hebben gekregen van slachtoffers uit de jaren zestig. Demissionair minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) heeft daarom de commissie-Deetman gevraagd ook onderzoek naar de rol van de Raad voor de Kinderbescherming in die tijd te doen. 

Het grootste drama lijkt zich in het rooms-katholieke kindertehuis Huize Nazareth te hebben afgespeeld. Meerdere fraters zouden daar zeker twaalf jongens misbruikt én mishandeld hebben. De Raad voor de Kinderbescherming zegt hun volledige medewerking te verlenen als er nader onderzoek wordt gedaan. “Wij hebben geen dossiers of meldingen kunnen vinden over Huize Nazareth. Maar als dit verder wordt onderzocht, zullen wij daaraan alle medewerking verlenen”, aldus de Kinderbescherming.

De Kinderbescherming vindt het afschuwelijk; André Rouvoet vindt het 'heel verdrietig'. "Elk geval van misbruik is verschrikkelijk. Maar het is extra wrang als juist kinderen die extra bescherming en veiligheid nodig hebben er het slachtoffer van worden", aldus de demissionaire minister. Hij heeft er alle vertrouwen in dat de commissie-Deetman alle feiten boven water zal krijgen. Hij ziet (nog) geen aanleiding voor aanvullend onderzoek.