Spijbelen? Kinderbijslag inleveren!

Ouders van spijbelende kinderen van 16 en 17 jaar oud kunnen hun kinderbijslag verliezen als hun kind te vaak spijbelt. De Eerste Kamer heeft deze maatregel vorige week goedgekeurd. De maatregel voorziet ook in Bureau Halt, voor de die-hard spijbelaars. Die kunnen bij Halt trainingen volgen in bijvoorbeeld sociale vaardigheid. Volgens staatssecretaris Marja van Bijsterveldt moet al het mogelijke gedaan worden om te voorkomen dat jongeren voortijdig met hun opleiding stoppen zonder bruikbaar diploma. 

De maatregel om de kinderbijslag in te trekken, is een van de nieuwste om schooluitval tegen te gaan, aldus Van Bijsterveldt. Volgens haar heeft onderzoek uitgewezen dat jongeren die hun school voortijdig verlaten vijf keer zoveel risico lopen om in de criminaliteit te belanden, en twee keer zo veel risico hebben om werkloos te worden.

Het Rijk, Openbaar Ministerie, politie, gemeenten, scholen en maatschappelijke zorgorganisaties; allemaal zijn ze betrokken bij de bestrijding van voortijdig schooluitval. Stuk voor stuk zijn de instanties ervan doordrongen hoe belangrijk het is schooluitval tegen te gaan. Van Bijsterveldt: "Sinds we enkele jaren geleden zijn begonnen met het beleid hebben al 100.000 leerlingen meer hun diploma gehaald dan daarvoor was gepland."

Sinds het schooljaar '08/'09 zijn 12 procent meer spijbelaars geregisteerd dan in het jaar ervoor. Dit houdt overigens niet in dat er meer kinderen spijbelen, maar dat de registratie van het aantal spijbelaars beter is geregeld door de scholen. Van Bijsterveldt zegt blij te zijn met de stijging: "Om schoolverzuim goed aan te kunnen pakken, moet je eerst weten wie hoe vaak afwezig is bij lessen."