CDA verwerpt voorstel kilometerheffing

Het CDA steunt niet langer de plannen voor de invoering van de kilometerheffing zoals die zijn ingediend door demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA). Dat bleek vandaag tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer. De voormalige coalitiepartners PvdA en ChristenUnie reageren met verbijstering.

Het debat werd gevoerd naar aanleiding van het besluit om de kilometerheffing controversieel te verklaren. Eurlings kondigde daarop gisteren aan om de heffing voorlopig in de ijskast te zeggen.

Kamerlid Ger Koopmans zei dat hij 'grote twijfels' heeft gekregen nadat het voorstel tot in detail is toegelicht door ambtenaren. Ook bestaan er in het land 'grote ontevredenheid' over onderdelen van het plan, waarbij de motorrijtuigenbelasting wordt verhoogd in combinatie met het verlagen van de aanschafbelasting bpm, zei de CDA'er, die tot nu toe het beleid van zijn minister altijd verdedigde.

"In de samenleving wordt het niet begrepen" Deze vorm van kilometerheffing is daarom niet de 'juiste weg', aldus Koopmans. Hij is niet tegen het principe van kilometerheffing, die de komende tientallen jaren volgens hem onvermijdelijk gaat worden. "Een vorm van beprijzing zal een keer een rol gaan spelen."

De opstelling van Koopmans kwam hem op de hoon te staan van voormalige coalitiegenoten PvdA en ChristenUnie, nog steeds wel pleitbezorgers van de heffing. Ernst Cramer (CU) zei 'verbijsterd' te zijn door de bijdrage van Koopmans. Lia Roefs (PvdA) sloeg Koopmans om de oren met eerdere citaten waarin hij zich nog een voorstander toonde van het systeem. De CDA'er is de weg kwijt, aldus Roefs.