Piratenjager pakt weer kapers op

Het Nederlandse fregat Hr. Ms. Tromp heeft opnieuw succes geboekt in de strijd tegen piraten voor de Somalische kust. Gisteren werd al de aanhouding van negen piraten gemeld, vandaag werden opnieuw dertien piraten ingerekend. Hun wapens zijn in beslag genomen en hun bootjes op één na vernietigd, meldt Defensie.

Net als bij de eerdere aanhoudingen worden de opgepakte zeerovers vrijgelaten. Ze zijn met zijn dertienen in hun grootste boot gezet. Vanwege het internationale recht is het vrijlaten van de ontwapende piraten volgens de EU de beste oplossing. De negen die eerder werden aangehouden worden later bij de kust van Somalië op een boot gezet.

De Tromp kreeg de piraten direct na de eerdere aanhouding in beeld. Het ging om drie bootjes, een moederskiff en twee kleinere aanvalsbootjes, op zo'n vierhonderd kilometer ten zuidwesten van de Seychellen.

De boordhelikopter van het Nederlandse fregat en twee snelle opblaasboten gingen achter de piraten aan. Zowel vanuit de heli als van de bootjes werden waarschuwingsschoten afgevuurd, waarna de piraten zich overgaven. Aan boord hadden ze wapens, maar ook ladders om boten te kunnen enteren.

De Tromp maakt deel uit van een EU-missie tegen piraterij op de belangrijke scheepvaartroute langs Somalië. De piraten kapen regelmatig schepen. Vaak worden die na het ontvangen van losgeld vrijgelaten.