Dr. Doom verwacht een 'vuile oorlog'

Marc Faber, Zwitsers economisch historicus en investeerder en ook wel Dr. Doom genoemd, is vandaag in Nederland voor een lezing in Amsterdam. Financieel nieuwszender RTL Z interviewde Faber over zijn toekomstvisie voor de wereld.

Volgens de econoom zijn in het Westen vooral de VS, het Verenigd Koninkrijk en de Europese PIGS-landen (Portugal, Ierland, Griekenland en Spanje) in gevaar door de enorme schulden. De financiële positie van opkomende markten zoals China, India en Brazilië is veel beter. "Veel Aziaten hebben niet eens een bankrekening, en daarom ook geen schulden of hypotheken", aldus de Zwitser.

Emerging markets

Faber adviseert dan ook voor de lange termijn om vooral te beleggen in de opkomende markten. Grondstoffen vindt hij tevens interessant, omdat door kunstmatig lage rentes van centrale banken wereldwijd cash en staatsobligaties weinig aantrekkelijk lijken voor de lange termijn.

Over de stimulus van overheden wereldwijd om de crisis te bestrijden is Faber weinig te spreken: "De beste stimulus zou zijn om de overheid en het aantal ambtenaren te halveren. En dan ook de belastingen halveren."

Vuile oorlog
De investeerder deed in het interview zijn bijnaam Dr. Doom eer aan door op termijn een 'vuile oorlog' te voorspellen. "Doordat de Verenigde Staten de helft van de wereld bombarderen maken de Amerikanen logischerwijs veel vijanden. Men kan bijvoorbeeld biologische wapens gebruiken of delen van het internet 'opblazen'."

Ook ziet Faber geopolitieke onrust onstaan tussen China en de VS. Vooral het toekomstige tekort aan olie en andere grondstoffen kan tot grote spanningen gaan leiden. "Azië is voor 95 procent afhankelijk van olie uit het Midden-Oosten. De VS kunnen met hun vliegdekschepen de oceaanroutes makkelijk blokkeren en de olieaanvoer van China stopzetten. China is daarom extreem kwetsbaar."

Bekijk hier het volledige RTL Z-interview met Marc Faber.


Dr. Doom: VS kunnen olieaanvoer China blokkeren