Bel-me-niet-register topper, ov-chipkaart flater

Het bel-me-niet-register heeft vandaag de Topper Award van de Consumentenbond gekregen. De ov-chipkaart won de Flater Award. De jaarlijkse prijzen werden vandaag op Wereldconsumentendag uitgereikt.

Ruim zestienduizend consumenten brachten de afgelopen twee weken hun stem uit. Zowel voor de topper als de flater waren er tien genomineerden. Het bel-me-niet-register kreeg 65 procent van de stemmen voor de Topper Award. Daarmee liet het Windows 7, dat met negen procent van de stemmen tweede en iPhone dat met acht procent van de stemmen derde werd, ver achter zich.

Demissionair minister Maria van der Hoeven (CDA) en oud-staatssecretaris PvdA'er Frank Heemskerk (beiden Economische Zaken) hebben de bijbehorende bokaal in ontvangst genomen. Wie zich inschrijft bij het register, mag niet meer worden lastiggevallen door ongewenste verkooptelefoontjes. Directeur van de Consumentenbond Bart Combée zegt dat de bond lang heeft gestreden voor het register. "Maar ere wie ere toekomt: Economische Zaken heeft het geregeld."

De 'strijd' om de Flater Award was iets spannender. De ov-chipkaart kreeg 27 procent van de stemmen. Spoorbeheerder ProRail, die als tweede eindigde, volgde op de voet met twintig procent van de stemmen. Directeur van Trans Link Systems Gerben Nelemans nam de Flater Award in ontvangst. Trans Link Systems is het bedrijf achter het chipkaartsysteem.

"Misschien zijn het opstartproblemen, maar de ov-chipkaart geeft veel narigheid. Gedoe met in- en uitchecken, onterecht afgeschreven bedragen, onduidelijkheid bij het overstappen en soms een hogere ritprijs", aldus de Consumentenbond. De bond vindt dat de strippenkaart en het papieren treinkaartje moeten blijven tot de chipkaart zich heeft bewezen. "Consumenten moet je verleiden, niet dwingen."