Zes op tien jongeren lid van vereniging

Zes van de tien 12- tot 25-jarigen zijn actief in het verenigingsleven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Ruim vier van de tien doen bovendien vrijwilligerswerk. Dat is vrijwel net zo vaak als oudere mensen. Informele hulp aan bijvoorbeeld zieken, buren of familie geven jongeren echter minder vaak.

Bijna zeven van de tien 12-tot 18-jarigen deden in de periode 2006-2008 maandelijks mee aan activiteiten in verenigingsverband. Onder de 18-tot 25-jarigen was dit ongeveer de helft. Van de 25-plussers is veertig procent actief in het verenigingsleven. Jongeren zijn vooral vaker lid van sportverenigingen dan 25-plussers. Zowel onder de jongeren als de 25-plussers nemen vaker mannen dan vrouwen deel aan activiteiten van verenigingen.

Van de 18-tot 25-jarigen deed daarnaast ongeveer 42 procent vrijwilligerswerk in 2008. Ze zetten zich vooral in voor sportverenigingen en jeugdwerk. Informele hulp, het geven van onbetaalde hulp aan anderen buiten het eigen huishouden in de vrije tijd, gaf ruim een kwart van de jongeren wel eens in 2008. Bij de 25-plussers gaf ruim dertig procent informele hulp. Vrouwen geven vaker informele hulp dan mannen.