[F1] Uitslag Grand Prix van Bahrein

Fernando Alonso heeft meteen zijn eerste Formule 1-race voor Ferrari gewonnen. De Spanjaard bleef in de Grand Prix van Bahrein zijn teamgenoot Felipe Massa en Lewis Hamilton voor. Van de nieuwkomers kwam alleen Heikki Kovalainen voor Lotus over de streep.

De coureurs begonnen het seizoen 2010 met Sebastian Vettel op poleposition met daar achter de Ferrari's van Felipe Massa en Fernando Alonso. Hispania Racing besloot haar coureurs vanuit de pits te laten starten. De beste start was voor Vettel, voor Alonso en Massa. Het was de bolide van Mark Webber die veel rook uitstootte, waardoor de Australiër enkele plaatsen verloor. Robert Kubica en Adrian Sutil raakten elkaar in de rookwolk en verloren vele plaatsen.

Waar Vettel meteen een gat trok met de concurrenten, was het Karun Chandhok die al na twee ronden zijn bolide aan de kant moest zetten. Niet veel later kampte Nico Hülkenberg met overstuur en spinde. De Williams-coureur verloor hiermee veel tijd en moest de pits opzoeken voor nieuwe banden. De tweede uitvaller van de dag was Lucas di Grassi die zijn Virgin na drie ronden aan de kant zette.

De toprijders zetten tijden van 2:02 neer op het 6,2 kilometer lange circuit, waarbij de Ferrari's na zes ronden het tempo van de Red Bull van Vettel bij konden benen. Hamilton begon in de strijd om plaats vier Rosberg onder druk te zetten. Verder naar achteren waren Kubica en Sutil bezig om hun verloren terrein goed te maken. Na tien ronden ontstond er een groot gevecht voor plaats twaalf, waarbij Pedro de la Rosa zijn teamgenoot Kamui Kobayashi in wist te halen. Daarachter zaten Jaime Alguersuari, Sébastien Buemi, Kubica en ook Sutil begon aansluiting te vinden.

De eerste reguliere pitstop van de dag was na twaalf ronden voor Bruno Senna, die hierdoor de eerste werd die op een ronde werd gezet. Kobayashi had ondertussen problemen met zijn Sauber en parkeerde de bolide langs de baan. De nieuwe teams Virgin en Lotus streden met elkaar om de status van beste nieuwkomer, waarbij Timo Glock Heikki Kovalainen inhaalde. Renault had problemen met de bolide van Vitaly Petrov die uiteindelijk in de pits uit moest stappen.

Waar Vettel na bijna een derde van de race opeens het voordeel op Ferrari had, was het de al gestopte Kubica die de snelste man op de baan was. Ook de toppers gingen pitten, waarbij het Hamilton was die door een ronde eerder te stoppen Rosberg in wist te halen. Glock moest ondertussen zijn Virgin in de pits parkeren met onbekende problemen, niet veel later gevolgd door Senna die met een rokende motor stopte.

Vooraan waren het na de stop de Ferrari's die het gat met Vettel probeerden te dichten. Daarachter zaten op ruime afstand Hamilton, Rosberg, Schumacher, Button en Webber. De enige coureurs die halverwege de race nog niet gestopt waren, waren Buemi en beide Lotussen. Ondertussen ging Kubica eindelijk de Sauber van De la Rosa voorbij en joeg direct daarna op plaats elf van Buemi, een positie die hij een ronde later al te pakken had.

De eerste man die sneller dan twee minuten over een ronde deed was Jaime Alguersuari die op plaats veertien rondreed. Voor de Saubers was het na dertig ronden voorbij, nadat ook De la Rosa zijn bolide in de pits parkeerde. Hierdoor waren nog zeventien coureurs op de baan. Vooraan waren het Alonso en Massa die op dat moment de druk op Vettel op begonnen te voeren en het gat met de koploper dichtten.

Met nog vijftien ronden te gaan kreeg de auto van Vettel een probleem met de uitlaat, waardoor de motor kracht verloor. Beide Ferrari's doken meteen in de spiegels van de Red Bull op, terwijl ook zij kampten met hitteproblemen. Alonso haalde de Duitser al snel in, snel gevolgd door Massa. Alonso ging er meteen vandoor en trok een groot gat met Massa. Hamilton rook zijn kans en haalde Vettel enkele ronden later in. Verder naar achteren voerde Button met nog tien ronden te gaan de druk bij Schumacher op voor plaats zes. Het gat bedroeg slechts een seconde. Opvallend was ook dat beide Lotussen als enige van de nieuwkomers nog steeds in de race waren.

In de laatste ronden liet Alonso zien dat hij de snelste man was en vergrootte de voorsprong met zijn teamgenoot Massa. Achteraan het veld reed Trulli die kampte met hydraulische problemen. Het team probeerde met nog vier ronden te gaan de auto over de finish te krijgen, maar slaagde hier net niet in. Rosberg ging ondertussen achter plaats vier van Vettel aan.

Fernando Alonso stuurde zijn Ferrari na 49 ronden meteen in zijn debuutrace voor het Italiaanse team als eerste over de streep, voor Massa en Hamilton. Plaats vier was voor Vettel die ondanks zijn defecte uitlaat Rosberg, Schumacher, Button, Webber, Liuzzi en Barrichello achter zich hield. Laatste uitvaller van de dag was Buemi die met een ronde te gaan zijn auto aan de kant zette. Vettel zette zijn auto vlak na de finishlijn nog in de berm.

Uitslag Grand Prix van Bahrein:

Pos. Rijder Team Tijd
1 F. Alonso Ferrari 1:39:20.396
2 F. Massa Ferrari + 16.099
3 L. Hamilton McLaren + 23.182
4 S. Vettel Red Bull + 38.799
5 N. Rosberg Mercedes Grand Prix + 40.213
6 M. Schumacher Mercedes Grand Prix + 44.163
7 J. Button McLaren + 45.280
8 M. Webber Red Bull + 46.360
9 V. Liuzzi Force India F1 + 53.008
10 R. Barrichello Williams + 1:02.489
11 R. Kubica Renault + 1:09.093
12 A. Sutil Force India F1 + 1:22.958
13 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso + 1:32.656
14 N. Hulkenberg Williams + 1 ronde
15 H. Kovalainen Lotus F1 + 2 ronden
16 S. Buemi Scuderia Toro Rosso + 3 ronden
17 J. Trulli Lotus F1 + 3 ronden
DNF P. de la Rosa Sauber + 21 ronden
DNF B. Senna HRT F1 Team + 32 ronden
DNF T. Glock Virgin Racing + 33 ronden
DNF V. Petrov Renault + 36 ronden
DNF K. Kobayashi Sauber + 38 ronden
DNF L. Di Grassi Virgin Racing + 47 ronden
DNF K. Chandhok HRT F1 Team + 48 ronden