Invallen kantoren Al-Jazeera Jemen

De autoriteiten in Jemen hebben gisteravond invallen gedaan in kantoren van de Arabische televisiezenders Al-Jazeera en Al-Arabiya. Medewerkers werden ondervraagd en apparatuur voor live-reportages in beslag genomen.

Minister van informatie Hassan al-Lozy zei dat de zenders niet over de vereiste vergunningen beschikten, wat door de zenders wordt betwist. Al-Jazeera en Al-Arabiya denken dat het optreden eerder te maken heeft met hun reportages over de oplopende spanningen in het zuiden van Jemen, waar een groeiende beweging streeft naar herstel van de onafhankelijkheid.

Met de beweging in het zuiden, de toenemende aanwezigheid van Al-Qaida en een opstand van sjiieten in het noorden wordt de stabiliteit van Jemen steeds meer bedreigd. De autoriteiten moeten niet veel hebben van aandacht voor deze problemen en voor de wijze waarop het leger op deze drie fronten presteert. Volgens het Comité ter Bescherming van Journalisten in New York behoort Jemen op mediagebied tot de meest repressieve in het Midden-Oosten. Verscheidene kranten zijn verboden, websites geblokkeerd en enkele journalisten zijn verdwenen. Er is zelfs een aparte rechtbank voor mediazaken opgericht, aldus het CPJ.