Zweden mag verdachte Auschwitz-diefstal uitleveren

Zweden mag de voormalige neonazi Anders Hogstrom aan Polen uitleveren, heeft de rechtbank in Stockholm vandaag bepaald. De Poolse autoriteiten verdenken de 34-jarige Hogstrom ervan de opdrachtgever te zijn van de diefstal van het bord met de spreuk 'Arbeit macht frei' boven de poort van het vernietigingskamp Auschwitz in december. Als hij schuldig wordt bevonden, moet Hogstrom zijn straf in Zweden uitzitten.

Het bord werd enkele dagen na de diefstal op 18 december in stukken gesneden teruggevonden. Drie Polen zijn voor de diefstal aangehouden.

Volgens zijn advocaat zal Hogstrom beroep aantekenen. Hogstrom ontkent iedere betrokkenheid. Een van de Poolse verdachten nam na de diefstal contact met hem op om te vragen of hij hem kon helpen het bord te verkopen, maar toen hij vernam dat het gestolen was, had hij meteen de autoriteiten ingelicht, verklaarde Hogstrom voor de rechtbank.

Eerder legde Hogstrom tegenover Zweedse media tegenstrijdige verklaringen over zijn rol af. Tegen Aftonbladet zei hij dat hij als tussenpersoon tussen de Poolse dieven en een Engels sprekende koper fungeerde, maar tegen Expressen verklaarde hij dat hij alleen over de diefstal was getipt en dat hij die had geprobeerd te stoppen.

Zweden mag verdachte Auschwitz-diefstal uitleveren
Zweden mag verdachte Auschwitz-diefstal uitleveren (Foto: Novum)