'Eurlings zeker op plaats twee CDA-lijst'

Camiel Eurlings krijgt de tweede plaats op de kandidatenlijst van CDA voor de verkiezingen op 9 juni. De 36-jarige kroonprins van de christendemocraten wordt deze week naar voren geschoven als toekomstige opvolger van Jan Peter Balkenende als partijleider, schrijft De Telegraaf vandaag.

De tweede plek op de lijst betekent ook dat Eurlings klaarstaat om het stokje over te nemen van Balkenende bij een eventuele verkiezingsnederlaag. De premier heeft aangegeven dat hij door wil gaan als premier, maar niet in de Kamer wil plaatsnemen. Er wordt rekening mee gehouden dat hij opstapt als het CDA niet de grootste partij wordt.

Of Eurlings zelf door wil na de val van het kabinet is overigens nog niet bekend. Hij noemde de offers die hij voor zijn baan als minister moet brengen eerder erg groot.

Balkenende en partijvoorzitter Peter van Heeswijk praten vandaag met de meeste CDA-bewindslieden over hun toekomst. Eurlings komt waarschijnlijk later aan de beurt, omdat hij werk heeft in het buitenland.

De demissionaire ministers Maxime Verhagen (Buitelandse Zaken), Ab Klink (Volksgezondheid) en Gerda Verburg (LNV) willen door en hopen op een plek op de nieuwe kieslijst. Piet Hein Donner (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil waarschijnlijk niet door, evenmin als Maria van der Hoeven (Economische Zaken).

Jan Kees de Jager (Financiën) overweegt door te gaan. Ernst Hirsch Ballin is er ook nog niet uit (Justitie).

'Eurlings zeker van plaats twee op CDA-lijst'
'Eurlings zeker van plaats twee op CDA-lijst' (Foto: Novum)