Topwetenschappers evalueren klimaatrapport

De Interacademy Council gaat het internationale onderzoek leiden naar de werkwijze van het International Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties. De Nederlandse wetenschapper Robbert Dijkgraaf is medevoorzitter van de organisatie die bestaat uit de nationale academies van wetenschappen van vijftien landen.

Secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, zei gisteren dat er 'een klein aantal fouten' in het drieduizend pagina's tellende rapport van het IPCC over klimaatverandering zit. De fouten hebben de geloofwaardigheid van het panel ernstig geschonden, maar volgens Ban ondermijnt het de brede consensus over opwarming van de aarde niet. In het rapport werd onder andere gemeld dat de gletsjers van de Himalaya in 2035 verdwenen zullen zijn. Dat is honderden jaren eerder dan andere wetenschappers zeggen en er werd geen bewijs voor gegeven. Ook zou 55 procent van Nederland onder het water liggen, terwijl dat ongeveer de helft daarvan is.

Dijkgraaf zei dat het onderzoek is ingesteld om de werkwijze te evalueren en niet om het onderzoek opnieuw te doen. Hij zal een panel van experts samenstellen en eind augustus het onafhankelijke onderzoek presenteren zodat de aanbevelingen in het nieuwe rapport van het IPCC opgenomen kunnen worden. Dijkgraaf is ook voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

De Tweede Kamer blij met het internationale onderzoek naar de werkwijze van het klimaatpanel IPCC van de Verenigde Naties (VN). Dat bleek gisteren tijdens een spoeddebat met demissionair minister van Milieu Tineke Huizinga (ChristenUnie) over het klimaatbeleid.