Indonesië bevestigt dood van terrorist

De Indonesische politie heeft gisteren op Java een van de meest gezochte terroristen van Zuidoost-Azië doodgeschoten. Het gaat om Dulmatin, een door Al-Qaida getrainde bommenmaker die volgens de Indonesische autoriteiten betrokken was bij de bloedige aanslagen in 2002 op het eiland Bali. Dit heeft de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono vandaag bevestigd.

De 39-jarige Dulmatin was de bommenmaker van de terreurgroep Jemaah Islamiyah. Deze groep wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanslagen op Bali, die aan 202 mensen het leven kostten.

De politie zei gisteren dat bij twee gecoördineerde acties op Java drie terroristen waren doodgeschoten, onder wie vermoedelijk Dulmatin. Yudhono zei vandaag dat het inderdaad om Dulmatin ging. Hij werd door de politie doodgeschoten in een internetcafé ten zuidwesten van Jakarta. De manager van het café, zei dat zijn klant nog maar vijf minuten achter een computer op de bovenverdieping zat toen agenten in burger binnenkwamen en er een vuurgevecht uitbrak.

Dulmatins dood vormt voor de Indonesische veiligheidsdiensten een belangrijk wapenfeit in de aanloop naar het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama van 20 tot 22 maart. De Verenigde Staten hebben voor zijn gevangenneming een beloning van tien miljoen dollar uitgeloofd.

De invallen van gisteren hielden verband met een politieoperatie tegen een cel van Jemaah Islamiyah die onlangs een paramilitair trainingskamp vestigde in de westelijke provincie Atjeh. De gouverneur van Atjeh, Irwandi Yusuf, meende dat het kamp onderdeel was van het 'netwerk van Dulmatin'.