'IJsland dicht bij akkoord met Nederland'

IJsland is dicht bij een nieuwe overeenkomst voor de betaling van verliezen van de failliete bank Icesave aan het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Toch blijft een referendum nodig, zegt de IJslandse minister van Financiën vandaag.

"We hebben behoorlijk voortgang geboekt en zijn in het zicht van de haven. Ik geloof dat we vlak bij een voor IJsland veel betere overeenkomst zijn", zei minister Steingrimur Sigfusson op het publieke radiostation RUV.

Overmorgen wordt in IJsland een referendum gehouden over het vorige, minder aantrekkelijk compensatieakkoord. Dat akkoord, dat volgens een opiniepeiling door driekwart van de stemmers zal worden afgewezen, voorziet in de terugbetaling van 3,9 miljard euro aan het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Dat bedrag zou de Britse en Nederlandse overheden compenseren voor hun depositovergoedingen aan 340.000 spaarders die gedupeerd zijn door het faillissement van de IJslandse internetbank in oktober.

Sigfusson voorziet niet dat het referendum op het laatste moment nog zal worden afgeblazen. "De kans daarop wordt minder en minder. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat de stemming wordt afgeblazen", zei hij. Op dit moment voert een IJslandse delegatie in Londen onderhandelingen met Britse en Nederlandse autoriteiten.


In natura is uiteraard ook een optie...