Grieken protesteren tegen bezuinigingen

Tientallen Griekse vakbondsactivisten hebben vandaag uit protest tegen nieuwe bezuinigingsmaatregelen van de regering het gebouw van het ministerie van Financiën in Athene bezet. Ze rolden spandoeken uit met de tekst "Sta op - iedereen de straat op tegen de maatregelen tegen het volk".

Ambtenaren die naar hun werk wilden werden bij de ingang tegengehouden. De met de communistische partij verbonden vakbond PAME heeft opgeroepen tot een demonstratie, later vandaag. Ex-medewerkers van de natonale luchtvaartmaatschappij Olympic Airlines hielden een eigen bezettingsactie in het kantoor van de algemene rekenkamer van het Griekse parlement.

De protestacties volgen op het besluit van de regering om voor nog eens 4,8 miljard euro te bezuinigen op de ambtenarensalarissen en pensioenen. De maatregelen komen bovenop een bezuinigingsplan in januari, dat de financiële markten niet heeft kunnen overtuigen. Premier Giorgos Papandreou noemde de maatregelen 'geen keuze, maar noodzaak'. Mocht steun van de Europese Unie en de markt uitblijven, dan zou Griekenland moeten aankloppen bij het Internationaal Monetair Fonds, wat een blamage voor de Europese muntunie zou zijn.

Frankrijk en Duitsland hebben zich positief uitgelaten over het nieuwe plan, maar vinden het nog niet nodig om met financiële hulp over de brug te komen. Een nieuwe Griekse staatslening van vijf miljard euro met een looptijd van tien jaar was vandaag binnen een uur overtekend, maakte de overheid bekend. De Griekse overheid moet dit jaar 54 miljard euro lenen. Daarvan is nu zo'n dertien miljard binnengehaald.