Conflict homo's en RK-kerk bijgelegd

Homo's mogen ook ter communie gaan. Dat zijn het kerkbestuur van de Sint-Jan in Den Bosch en homobelangenorganisaties volgens hoofdredacteur van de Gay Krant Henk Krol overeengekomen.

Voorwaarde is wel dat zij geloven in de "waarachtige aanwezigheid van het lichaam van Christus, in de heilige communie en leven in eenheid en overeenstemming met Christus en de kerk". Over een 'correcte beleving van de seksualiteit' wordt in een verklaring van de kerk die op de website van de Gay Krant is gezet niets gezegd.

Het kerkbestuur en de homo-organisaties waren vandaag in gesprek vanwege een incident in Reusel. Pastoor Luc Buyens weigerde een prins carnaval de communie omdat die homoseksueel is. Twee zondagen geleden bezochten homo's daarom de ochtendmis in Reusel. De communie werd toen op aanraden van bisschop Antoon Hurkmans helemaal niet uitgereikt.

De bisschop zei dat homo's, net als hertrouwde mensen, niet ter communie mogen gaan. Daarop bezochten honderden homo's en sympathisanten zondag de ochtendmis in de Sint-Jan. Het bisdom reikte ook hier geen communie uit en ging in op wat een 'correcte beleving van de seksualiteit' zou zijn, waarop tientallen homo's boe-roepend de kerk verlieten.

COC Nederland riep homo's op de kerk in Den Bosch de komende zeven weken te blijven bezoeken. Die oproep is nu van de baan, zegt Krol. Dat komt niet doordat de kerk heeft toegegeven. "We hebben gemerkt dat grote groepen buiten onze achterban dit willen aangrijpen om de mis te verstoren. We gaan niet door met een actie waar we geen controle op hebben."

De homo's blijven met de kerk in gesprek. "We willen dit soort situaties in de toekomst voorkomen", legt Krol uit. "Overigens spelen deze problemen niet alleen bij de katholieke kerk. Met de islam hebben we ook nog een appeltje te schillen."