Felle confrontatie tussen Bos en Wilders

Het laatste landelijke lijsttrekkersdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen stond vanavond vooral in het teken van confrontaties tussen PvdA-leider Wouter Bos en PVV-leider Geert Wilders.

Wilders verweet Bos dat hij capituleert voor de islam. "U vertegenwoordigt niet de Partij van de Arbeid maar de Partij van de Arabieren", beet hij Bos toe tijdens het debat, dat werd gehouden in Rotterdam.

Bos op zijn beurt zei te willen opkomen voor de vrijheid van iedereen, niet alleen die van niet-moslims. "Ik wil dat moslima's zonder angst over straat kunnen met een hoofddoekje en homo's zonder angst hand in hand kunnen lopen."

SP-fractievoorzitter Agnes Kant trok een impliciete vergelijking tussen Wilders en het nazisme. "Zondebokken zoeken is levensgevaarlijk, heeft de geschiedenis bewezen." Wilders is volgens Kant een 'bedreiging voor de samenleving'.

Dat vond Bos te ver gaan. "We hebben de geschiedenis er niet bij nodig. Ook heb ik niets tegen de heer Wilders, maar wel tegen zijn ideeën."

Wilders viel Bos verder aan omdat de PvdA niet wil bezuinigen op ontwikkelingshulp. Bos zei dat hij niet wil dat de arme landen de dupe worden van de kredietcrisis, die in het rijke Westen is ontstaan.

Kijkers van het debat, dat werd uitgezonden door het tv-programma EenVandaag, riepen Wilders uit tot de winnaar. 32 procent vond hem de beste debater. Bos werd tweede met 24 procent.

Bekijk via de website van EénVandaag het debat van vanavond.