Nog elf Turkse officieren aangeklaagd

Een Turkse rechtbank heeft vandaag nog elf officieren aangeklaagd wegens betrokkenheid bij een mogelijke samenzwering tegen de islamitische regering. In totaal zitten nu 31 topfiguren uit de Turkse strijdkrachten vast op verdenking van betrokkenheid bij dit vermoede complot. Onder de verdachten zijn zeven admiraals en vier generaals, deels wel en deels niet meer in actieve dienst op het moment van hun aanhouding.

De rechtbank liet gisteren de voormalige chefs van de marine en luchtmacht vrij. Admiraal Ozden Ornek en luchtmachtgeneraal Ibrahim Firtina waren eerder deze week ook opgepakt, maar zijn vooralsnog niet in staat van beschuldiging gesteld.

Eerder gisteren voerde premier Recep Tayyip Erdogan, samen met president Abdullah Gül, overleg met legeropperbevelhebber generaal Ilker Basbug. Het onderhoud was bedoeld om de spanningen over het justitiële onderzoek naar het complot weg te nemen. De arrestatiegolf onder militaire kopstukken heeft geleid tot een zeer gespannen verhouding tussen de islamitische regering en de door het leger gesteunde seculiere elite. Het ongewone onderhoud mondde uit in een gezamenlijke verklaring waarin werd gesteld dat het onderzoek van de regering naar een mogelijke militaire coup strikt naar de letter van de wet zal worden uitgevoerd.

Politiek analist Tufan Turenc zei te vermoeden dat de schijnbare consensus slechts cosmetisch was. "De topontmoeting was gericht op het wegnemen van spanningen, maar helaas verkeren de instituties in een positie waarin ze elkaar niet meer vertrouwen."

Volgens de oppositie is het onderzoek naar het complot politiek gekleurd, een aantijging die de regering ontkent.