'Gemeenten betalen na 50 dagen'

Ondanks de economische crisis betalen gemeenten nog altijd te laat. Wel zijn ze sneller dan voorheen, blijkt uit een onderzoek dat incassobureau Intrum Justitia in opdracht van de NOS uitvoerde. Den Haag en Haarlemmermeer scoren van de grote gemeenten het slechtst, Venlo en Utrecht scoren het best.

In 2008 duurde het gemiddeld 93 dagen voordat een gemeente een rekening betaalde. Premier Jan Peter Balkenende (CDA) deed toen een oproep aan overheden om facturen sneller te betalen om de crisis voor bedrijven draaglijker te maken. Vorig jaar was het gemiddelde gedaald naar vijftig dagen. De bedoeling is dat een rekening binnen dertig dagen wordt betaald.

Gemeenten hebben het volgens directeur van Intrum Justitia Marcel van Es moeilijk met het organiseren van de betalingen omdat er veel deeltijders werken. Ook zijn er veel administratieve procedures die moeten worden doorlopen, maar laksigheid zou ook een rol spelen. Over het algemeen zou het voor kleinere gemeenten lastiger zijn de betalingen beter te regelen.

Het aantal incassozaken tegen gemeenten is met dertig procent gedaald. Dat komt ook doordat de bedrijven die zaken doen met gemeenten scherpere afspraken hebben gemaakt.

Venlo heeft volgens Van Es de meeste vooruitgang geboekt. De gemeente heeft een vast loket voor betalingen ingevoerd, waardoor de bedrijven een vast aanspreekpunt hebben. Ook is het proces zo duidelijk mogelijk gemaakt.