Verbruggen: "Kans op Spelen in Nederland vrijwel nul"

De kans dat Nederland de Olympische Spelen van 2028 mag organiseren is vrijwel nihil. Dat zegt oud-lid van het IOC Hein Verbruggen vandaag in NRC Handelsblad. Nederland moet volgens hem eerst maar eens gaan werken aan een topsportcultuur.

De 68-jarige Verbruggen zegt in de krant dat de kleine landen niet meer meetellen. Het gaat volgens het erelid van het Internationaal Olympisch Comité tussen "miljoenensteden uit grote machtige landen". In Nederland hebben Rotterdam en Amsterdam zich gemeld. Volgens Verbruggen had al lang een keuze moeten worden gemaakt voor een kandidaatstad. "Wees duidelijk, je moet het plan altijd aan een stad ophangen."

Het kabinet stelde medio vorig jaar 13,5 miljoen euro beschikbaar als eerste aanzet voor het binnenhalen van de Spelen in 2028. Het kabinet steunt het plan van NOC*NSF om het evenement naar Nederland te halen maar volgens Verbruggen is dat een loze belofte, omdat er geen verdere financiële consequenties aan verbonden zijn. Hij stelt dat de regering moet durven kiezen voor topsport en er veel meer geld voor moet uittrekken.