Bull Verweij (oprichter Veronica) overleden

In zijn woonplaats Loosdrecht is vannacht Bull Verweij, één van de oprichters van de zeezender Radio Veronica, in zijn slaap overleden. Dat is vandaag bekend gemaakt door de Stichting Norderney, beheerder van het culturele en historische erfgoed van de zender. Verweij, die in een verzorgingstehuis verbleef, is 100 jaar oud geworden.

Hendrik 'Bull' Verweij maakte oorspronkelijk carrière in de textielhandel, maar kocht samen met zijn twee broers in 1960 de Vrije Radio Omroep Nederland (VRON) op, dat uitzond vanaf het schip de Norderney. De VRON werd door de broers omgevormd tot Radio Veronica, dat in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw grote populariteit genoot onder de jeugd.

Nadat de Nederlandse regering het Verdrag van Straatsburg, die tv- en radiouitzendingen vanuit internationale wateren verbiedt, ratificeerde viel in 1974 het doek voor de zender. Het jaar daarop verliet Verweij Veronica, dat inmiddels een publieke omroep was geworden. Toen Verweij vorig jaar 100 jaar werd kreeg hij een onderscheiding voor zijn bijdrage aan de Nederlandse commerciële radio.