Onderzoek naar vrijlaten vogels in vol café

In een vol café in Breda vlogen zaterdag tijdens carnaval plotseling ongeveer vijftig jonge zebravinken rond. De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) onderzoekt of de vogels opzettelijk zijn vrijgelaten en of er sprake is van dierenkwelling.

Het loslaten van de vogeltjes zorgde volgens de LID voor paniek, niet alleen onder de vogels, maar ook onder de carnavalsvierders. De helft van de vogeltjes vloog zich te pletter tegen de ramen, een aantal werd vertrapt en andere kwamen door stress of inwendig letsel om het leven. Slechts een paar zebravinken overleefden het voorval.

De politie meldt dat het er vooralsnog op lijkt dat sprake is van een ongeluk. De vogels waren als cadeau door een 48-jarige man uit Breda meegenomen voor de kroegeigenaar, zo heeft deze man tegenover de politie verklaard. Hij zette de kooi met vogels even weg en toen hij terugkwam, waren de vogeltjes gevlogen. Mogelijk dat het slot van de kooi defect was.

De politie doet op dit moment geen verder onderzoek, tenzij meer informatie binnenkomt waaruit mogelijke opzet blijkt. "Als we geen opzet kunnen aantonen, is het lastig hier iets mee te doen." De LID kijkt nog wel even of iets met de zaak kan worden gedaan, meldt een LID-woordvoerder.

Een carnavals-klassieker?