Cultureel erfgoed Haïti dreigt te worden gesloopt

Het cultureel erfgoed van Haïti loopt het risico plat gebulldozerd te worden in de drang dorpen en steden weer op te bouwen na de verwoestende aardbeving van 12 januari. Daar heeft Daniel Elie van het instituut voor Haïtiaans erfgoed voor gewaarschuwd.

"Er is een neiging om alles te slopen. Als de bulldozers komen, is dat fataal", zei Elie. De Verenigde Naties hebben de hulp aan Haïtianen als hoogste prioriteit, maar benadrukken tegelijk het belang van het behoud van kerken, kunstwerken en monumenten voor het emotionele herstel van Haïti.

Kathedralen en andere gebouwen, die soms nog dateren uit de zeventiende eeuw, zijn ook beschadigd, in sommige gevallen zelfs tot aan de fundamenten ingestort. Vooral in die gevallen is de culturele waarde voor slopers niet meer helemaal duidelijk, aldus Elie. Hij heeft inmiddels een lijst opgesteld van gebouwen die beschermd moeten worden.

Elie gaat deze week met de minister van cultuur en de Unesco in gesprek om te bepalen welke historische en culturele plekken het vlugst weer opgebouwd moeten worden. Het historische kuststadje Jacmel heeft hoge prioriteit. "Het historische centrum (van Jacmel, red.) vormt de basis voor de ontwikkeling van het toerisme", aldus Elie. Haïti wil dat het stadje op de werelderfgoedlijst van de Unesco komt.