Koopzondag zorgt voor ophef in Rotterdam

"Alle winkels op zondag open in heel Rotterdam". Dat was een van de stellingen waar Rotterdamse lijsttrekkers zich over uitlieten. In een heus Lagerhuisdebat moesten zij zich vanavond staande houden.

Onder meer de koopzondag in winkelcentrum Alexandrium deed het vuur oplaaien in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. SP-lijsttrekker Leo de Klein vindt dat Rotterdam zich wat dat betreft aan de wet moet houden. "Het is geen toeristisch gebied, dus mag Alexandrium niet elke zondag open zijn." D66-lijsttrekker Salima Belhaj noemde het "toeristisch" denken "compleet achterlijk". PvdA-lijsttrekker Dominic Schrijer stelde dat er door de koopzondag vijfhonderd banen bijkomen. Hij is tevens wethouder in het college dat de regeling voor Alexandrium doorzette.

De koopzondag is een heet hangijzer in de stad, sinds Alexandrium, een van de grootste winkelcentra van Nederland, de mogelijkheid kreeg om elke zondag open te zijn. Dat stuitte bij enkele winkeliers op religieuze en economische bezwaren, die een kort geding aanspanden. Deze week volgt de uitspraak hierover.