Chipkaart jaagt reizigers de bus uit

Een op de acht reizigers in Zuid-Holland zal het openbaar vervoer mijden door de invoering van de OV-chipkaart. Dat becijfert de SP op basis van een onderzoek van de provincie Zuid-Holland. De partij wil dat staatssecretaris van Verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) vervoerders verbiedt de strippenkaart af te schaffen.

In Rotterdam is de strippenkaart al afgeschaft. Uit de cijfers van de vervoersregio Zuid-Holland, waar Rotterdam en Den Haag niet onder vallen, blijkt volgens de SP dat de gemiddelde reis 28,7 procent duurder wordt. Dat wordt mede gedaan omdat met de vervoerders is afgesproken dat de invoering van de OV-chipkaart hen niet op kosten mag jagen. Als door de OV-chipkaart minder mensen reizen, mogen zij de prijzen dus opschroeven om evenveel winst te blijven maken.

"Hiermee wordt definitief het bewijs geleverd dat het zeker stellen van de winst van vervoersbedrijven belangrijker is dan de belangen van de reiziger", stelt SP-Kamerlid Emile Romer. Volgens hem wordt de reiziger 'keihard' de auto ingejaagd.