Spijkers stapt weer naar de rechter

Klokkenluider Fred Spijkers stapt opnieuw naar de rechter om zijn ontslag bij Defensie in 1993 te laten terugdraaien. Dat zegt zijn advocaat Gert-Jan Knoops vandaag tegen Radio 1. Als zijn ontslag wordt teruggedraaid, kan hij mogelijk wachtgeld en pensioen krijgen. De rechter zou bij de ontslagprocedure door het ministerie van Defensie zijn misleid.

Uit de dossiers die Spijkers van Defensie heeft gekregen zouden nieuwe feiten blijken. Spijkers werd volgens zijn advocaat aangemerkt als 'een fantast' en 'paranoïde'. Spijkers wil dat juridisch vast komt te staan dat hij buiten zijn schuld is ontslagen. Hierdoor zou zijn naam voor potentiële nieuwe werkgevers en uitkeringsinstanties gezuiverd zijn. Spijkers wil ook dat de termen 'politiek crimineel' en 'psychiatrisch patiënt' uit zijn defensiedossiers worden verwijderd.

Spijkers moest in 1984 een weduwe van een mijnruimer vertellen dat haar man door zijn eigen schuld was omgekomen bij een ongeluk met een mijn. Spijkers, die maatschappelijk werker was, wist dat de mijn verkeerd was ontworpen en weigerde dit te doen. Hij werd in 1993 ontslagen. In 2002 kreeg Spijkers 1,6 miljoen euro schadevergoeding en een lintje. Over achterstallig loon en pensioen werd nog geen akkoord bereikt.

Knoops zegt te hopen het ministerie van Defensie zich niet zal verzetten tegen het terugdraaien van het ontslag. Het ministerie laat aan Radio 1 weten in de rechtszaal met een reactie te komen.

Fred Spijkers weer naar de rechter