16-jarige matador doodt zes stieren op een dag

Een 16-jarige Spaanse matador heeft gisteren zes stieren in een middag omgebracht. Daarmee volbracht hij een proef waar normaal alleen doorgewinterde veteranen zich aan wagen. Als trofee kreeg hij de oren van een van de dieren die hij zojuist had gedood.

Jairo Miguel Sanchez, die aan de dood ontsnapte toen een hoorn bijna zijn hart doorboorde in 2007 in Mexico, lachte van oor tot oor en zwaaide vriendelijk naar een publiek van ruim drieduizend mensen in zijn thuisdorp Caceres. De slanke en lenige jongen vertoonde zijn kunsten in een arena die Plaza Era de los Martires (tijdperk van de martelaren) heet.

Zijn beste prestatie liet hij bij de vijfde stier zien. Een exemplaar van 435 kilo. Na het nodige werk met de rode doek bracht hij de stier met een enkele slag van zijn zwaard om. Hij wist een gevoelige plaats te bereiken en hakte zo de ruggengraat doormidden. Bij de overige stieren had hij ongeveer drie steken nodig.

Dat wordt als te veel gezien. Jairo Miguel gaf toe dat hij hierdoor wat gefrustreerd was, maar verder was hij trots op zijn succes. Hij zei dat hij geen seconde bang is geweest.

"Ik heb het beste in mezelf naar boven gehaald", zei hij. "Het was een goede middag vol met stierenvechten, het publiek raakte niet verveeld."

Omdat hij de vijfde stier met een slag had omgebracht, kreeg hij de oren van het dier. Daarna maakte hij een overwinningsronde door het stadion, waarbij hij de oren aan het publiek liet zien.

Enkele minuten voordat Jairo Miguel de ring in ging, omhelsde hij zijn vader Antonio, een voormalig stierenvechter. Ze barstten allebei in tranen uit.

In Spanje mogen stierenvechters pas met zestien jaar aan de slag. Om aan die leeftijdsgrens te ontsnappen heeft Jairo Miguel vier jaar doorgebracht in Zuid-Amerika. Sinds zijn zesde is hij al met het vak bezig.

Normaal nemen bij een stierengevecht drie matadoren het op tegen zes stieren. Dat iemand dit in zijn eentje doet, is volgens liefhebbers een zeldzaamheid.

Commentatoren noemen de jongen veelbelovend, maar houden een slag om de arm. "Stel je een eerste klas op school voor. Er is altijd wel een uitblinker, dat is Jairo Miguel. Maar hij heeft nog veel te leren", zegt een van hen.

Stierenvechten is volgens Jairo Miguel een onweerstaanbare cocktail van angst, adrenaline en applaus van het publiek. Toch heeft hij soms medelijden met de dieren die hij doodt. "Ik voel me best wel slecht als de stier moedig heeft gevochten. Dan zie je de uitdrukking op zijn gezicht, zijn onschuld. Hij heeft jou zijn moed gegeven, hij heeft met jou samengewerkt zodat jij de roem krijgt."

Zijn moeder, Celia Alonso, zegt dat ze aan een stuk door sigaretten rookt in de dagen voordat haar zoon weer een gevecht heeft. Ze kan op zulke momenten niet slapen en zou liever hebben dat hij iets anders doet. "Voetbal, computer, het maakt mij niet uit. Maar hij heeft hiervoor gekozen en ik steun hem. Het enige dat ik weet is wat zijn ogen zeggen als hij de ring binnentreedt."

16-jarige matador doodt zes stieren op een dag
Jairo Miguel (Foto: Novum)