Oekraïne voor keuze tussen Europa en Rusland

Oekraïne kiest vandaag een nieuwe president. De prowesterse premier Joelia Timosjenko neemt het in de tweede ronde van de verkiezingen op tegen de pro-Russische oppositieleider Viktor Janoekovitsj.

Voorlopige peilingen wijzen uit dat Janoekovitsj een nipte voorsprong heeft, maar Timosjenko is de afgelopen weken vol in de aanval gegaan. Ze maakte haar tegenstander uit voor lafaard en dreigde met massale betogingen als er in de tweede ronde wordt gefraudeerd.

Het dreigement van Timosjenko ligt gevoelig in Oekraïne. Bij de vorige presidentsverkiezingen in 2004 was Janoekovitsj uitgeroepen tot winnaar, maar de prowesterse kiezers gingen massaal de straat op. Ze wisten een nieuwe stembusgang af te dwingen, die werd gewonnen door de huidige president, Viktor Joesjtsjenko.

Het enthousiasme over de Oranje Revolutie van 2004 is de afgelopen jaren grotendeels weggeëbd. Oekraïne bevindt zich in een grote economische crisis en politici gaan ruziënd over straat. Het lidmaatschap van de Europese Unie stond hoog op de agenda, maar door het voortdurende politieke geruzie zijn de EU-leden terughoudend geworden.