Onderzoek: besneden vrouwen vaak depressief

Een derde van de besneden vrouwen in Nederland heeft last van depressie. Dat blijkt uit een onderzoek van kenniscentrum Pharos dat voor het eerst in Nederland onderzoek deed naar de psychische, sociale en relationele gevolgen van besnijdenis. In totaal zijn 66 vrouwen onderzocht. De helft van de vrouwen heeft last van een angststoornis.

Depressie wordt niet altijd door de vrouwen als zodanig herkend. Een reden hiervoor is omdat het woord 'depressie' bijvoorbeeld niet in het Somalische woordenboek voorkomt. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat vrouwen die uit gebieden komen waar meisjes worden besneden, weinig kennis hebben over seksualiteit. Zij zien seks alleen als een manier om kinderen te krijgen. Hulpverleners hebben volgens de ondervraagde vrouwen niet allemaal kennis over meisjesbesnijdenis.

Naar schatting worden in Nederland zo'n vijftig vrouwen per jaar besneden. Het onderzoek wordt vandaag in Rotterdam gepresenteerd tijdens de internationale dag tegen vrouwelijke genitale verminking. In het onderzoek werden vrouwen uit Somalië, Soedan, Eritrea, Sierra Leone en Ethiopië bevraagd.

In Nederland kan vrouwenbesnijdenis bestraft worden met twaalf jaar cel. Staatssecretaris van Volksgezondheid Jet Bussemaker (PvdA) wil in de zomer een contract invoeren om ervoor te zorgen dat ouders hun kinderen niet in het buitenland laten besnijden. Allochtone ouders die hun dochter naar een risicolanden reizen kunnen het contract vrijwillig ondertekenen.