'Ouders verantwoordelijk voor gameverslaving'

Arno Wilkens van United Games heeft tegenover Novum Nieuws zijn ongenoegen geuit over het rapport van onderzoeksbureau IVO. "De grootste verantwoordelijkheid ligt zoals bij alle verslavingen bij de ouders," zegt Wilkens.

In het rapport van het Rotterdamse onderzoeksbureau IVO wordt gesteld dat de game-industrie onverantwoordelijk omgaat met het onderwerp gameverslaving.

United Games is de uitgever van verschillende grote online spellen in de Benelux, waaronder 'Runes of Magic' en het populaire 'Runescape'. United Games adviseert spelers om na een uur spelen tien minuten pauze te nemen.

"Er zijn softwaresystemen in werking die actief in de gaten houden hoe lang spelers de game spelen. Als een speler over een van tevoren bepaalde maximale tijd heen gaat, komt er een berichtje over binnen," geeft Wilkens aan. Binnenkort kunnen ouders in bijvoorbeeld 'Runes of Magic' een slot op een spel zetten, zodat de game slechts een bepaald aantal uur per dag of week gespeeld kan worden.

Wilkens ontkent het bestaan van gameverslaving niet, maar vindt het onzin om de game-industrie verantwoordelijk te stellen: "We zijn niet verantwoordelijk voor de acties van individuele spelers. Verschillende adviezen of waarschuwingen zijn inderdaad wenselijk. Maar restricties inbouwen voor de mogelijkheden binnen je spel zijn uit den boze. Een sigaret stopt halverwege ook niet met branden, en een fles alcohol sluit zichzelf ook niet wanneer het glas half vol is."

"De grootste verantwoordelijkheid ligt, zoals bij alle verslavingen, bij de ouders. Door hen goed te informeren en onderwijzen over games, door middel van labels, waarschuwingen, handleidingen en meer kunnen zij hun kinderen opvoeden met goede maatstaven rondom gaming."

Uit eerder onderzoek is gebleken dat veel ouders (93 procent) de leeftijdskeuringen van PEGI herkennen, maar nog niet eens de helft van de consumenten gebruikt de keuring bij de aanschaf van een game.