Iran lanceert nieuwe onderzoeksraket

Iran heeft met succes een onderzoeksraket gelanceerd. Aan boord van de raket bevinden zich een muis, enkele wormen en twee schildpadden. Dat heeft de Iraanse minister van defensie vandaag gezegd.

De lancering van de Kavoshgar-3, Farsi voor Verkenner-3, is onderdeel van Irans ambitieuze ruimtevaartprogramma. Eveneens vandaag, het was in Iran Nationale Ruimtedag, werd een nieuwe kleine raket onthuld, de Simorgh, evenals een drietal satellieten. De Simorgh-raket zal worden gebruikt om satellieten in een baan om de aarde te brengen.

De afgelopen twee jaar heeft Iran een tweetal raketten de ruimte in geschoten met wetenschappelijke apparatuur aan boord om informatie te verzamelen over wind, temperatuur en andere gegevens. Vorig jaar werd voor het eerst een satelliet gelanceerd, die uiteindelijk veertig dagen rond de aarde zou cirkelen.

Teheran zegt met de satellieten natuurrampen in het geregeld door aardbevingen getroffen land in kaart te willen brengen en zijn telecommunicatie te willen verbeteren. In het Westen heeft het ruimtevaartprogramma de vrees gewekt dat Iran de opgedane kennis en technologieën wil toepassen in kernkoppen voor langeafstandsraketten.