Rechtbank beslist over getuigen zaak-Wilders

De rechtbank in Amsterdam bepaalt vandaag welke deskundigen PVV-leider Geert Wilders tijdens zijn proces mag oproepen. Wilders en zijn advocaat Bram Moszkowicz willen onder anderen Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, naar de rechtszaal halen.

Twee weken geleden, op de eerste zitting van het proces, kwam Moszkowicz met een lijst 'deskundigen' die zouden moeten aantonen dat Wilders de waarheid spreekt over de islam, die volgens hem automatisch tot geweld leidt. Onder hen zijn behalve wetenschappers ook radicale moslims, zoals Mohammed B. en twee ayatollahs uit Iran.

Het Openbaar Ministerie wil alleen Wilders zelf laten verhoren. Wat het OM betreft gebeurt dat achter gesloten deuren. Wilders wil echter alleen in het openbaar een verklaring afleggen.

De rechter spreekt zich vandaag ook uit over de procedurele bezwaren waar Moszkowicz mee kwam. Zo stelde Wilders' advocaat dat de zaak voor de verkeerde rechtbank diende. Wilders heeft zijn gewraakte uitspraken niet in Amsterdam gedaan en kan dus niet voor de Amsterdamse rechter worden gebracht, redeneerde Moszkowicz.

Wilders staat terecht wegens zijn antikoranfilm 'Fitna' en anti-islamitische uitspraken die hij de afgelopen jaren in diverse media heeft gedaan. Hij wordt verdacht van groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie.

Het OM vond eigenlijk dat Wilders niet vervolgd hoefde te worden, maar werd ruim een jaar geleden teruggefloten door het gerechtshof. Rechter Jan Moors benadrukte twee weken geleden dat dat niet betekent dat Wilders bij voorbaat al veroordeeld is.