Studenten Utrecht maken zich op voor ontruiming

De studenten die een gebouw van de Universiteit Utrecht sinds gisterochtend bezetten maken zich op voor ontruiming door de politie. De universiteit heeft de actievoerders in een slotverklaring te verstaan gegeven dat er geen behoefte meer is aan verder overleg. De studenten verwachten nu dat de politie ze zal verwijderen.

Een woordvoerder van de studenten zegt dat een vrijwillig vertrek geen optie is. "De enige manier om deze actie echt te verliezen is als we zelf weggaan. Daar is dus geen sprake van. We gingen er vanuit dat we hier weer zouden slapen, maar verwachten nu dat de politie zo langskomt."

Naast Utrecht werden gisteren ook in andere steden gebouwen van universiteiten bezet. In Amsterdam en Nijmegen werden de acties gistermiddag al afgebroken. Studenten uit die steden togen vandaag naar Utrecht om de acties daar te steunen. In Rotterdam zitten ook nog studenten in de universiteit.

Daar verloopt de bezetting volgens een woordvoerder 'soepeltjes'. De universiteit heeft voor een van de twee bezette collegezalen nu ook de elektra en de verwarming aangezet. Behalve dat de lokale PvdA-lijsttrekker Dominique Schrijer langskwam en de kant van de studenten koos is er verder nog geen succes voor de actievoerders.

Inzet van de acties is het kabinetsvoornemen om de basisbeurs af te schaffen. De studiefinanciering zou alleen nog uit een lening moeten bestaan. De studenten zijn daar boos over en eisen dat de universiteiten zich daar tegen uitspreken. De vereniging van universiteiten VSNU staat achter de plannen.

De universiteit in Utrecht steunt de VSNU, maar geeft in een schriftelijke verklaring wel aan dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs gewaarborgd moet blijven. Er is volgens de studenten twee keer gesproken over de kwestie, maar dat leverde niets op.

De universiteit was niet direct bereikbaar voor een reactie.