'Seksistisch' spotje defensie teruggetrokken

Het Oostenrijkse leger heeft een reclamespotje teruggetrokken dat te seksistisch zou zijn. Feministen hebben massaal geklaagd dat het spotje de grens tussen sexy en seksistisch overschrijdt.

In het filmpje wil een patser vier vrouwen een lift geven in zijn sportwagen. Op dat moment komt een tank aanrijden. Een soldaat stapt uit, en vraagt "Willen jullie een lift, dames?", terwijl hij suggestief langs de loop van het kanon wrijft.

Het humoristisch bedoelde filmpje moet jongemannen verleiden voor het leger te kiezen. Feministen vinden het spotje echter allerminst humoristisch. "De video is ordinair en beledigend. Het is niet van deze tijd om zo’n seksistische video te laten zien als vrouwen allang in het Oostenrijkse leger zitten," aldus Judith Götz van de vrouwenrechtenafdeling van de Oostenrijkse Studentenvakbond.

De legerleiding werd door de feministen bestookt met boze e-mails. Minister van Defensie Norbert Darabos liet daarop het filmpje van de website van het leger verwijderen. Ook werd de spot van tv gehaald.


Te seksistisch? Oordeel zelf.