PvdA wil stemfeesten voor jongeren

Op de nacht voor de gemeenteraadsverkiezingen moeten feesten worden georganiseerd waar bezoekers na middernacht meteen hun stem kunnen uitbrengen. Volgens de PvdA in Rotterdam is dat 'een goed extra middel om de opkomst te verhogen'.

PvdA-raadslid Matthijs van Muijen denkt aan feesten met 'een leuke programmering' en op 'leuke locaties'. De gemeente moet mogelijk maken dat er een stembureau aanwezig is dat al om middernacht opengaat. De regels voor verkiezingen staan dit volgens Van Muijen niet in de weg.

Van Muijen denkt dat er op deze manier meer jongeren naar de stembus zullen gaan. "Zo'n feest is aantrekkelijker om naartoe te gaan dan een kleuterschool of een verzorgingshuis, waar stembureaus normaal gesproken zijn ondergebracht."

De PvdA'er is niet bevreesd dat feestgangers door de drank niet meer weten wat ze in het stemhokje doen. "Een paar drankjes kan best. Het is ook een doordeweekse dag, dus veel mensen zullen het ook weer niet superlaat maken. En bovendien: als je ladderzat bent, ga je toch niet meer stemmen."

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 3 maart.