'Alleen KNMI mag waarschuwen voor slecht weer'

De ANWB en de VerkeersInformatieDienst zouden geen weerwaarschuwingen moeten geven. Het KNMI is de enige instantie die dit zou mogen doen. Dat vinden Kamerleden Joop Atsma (CDA) en Charlie Aptroot (VVD), die zich ergeren aan de vele organisaties die weggebruikers waarschuwen voor sneeuw, gladheid en onweer. "Mensen zien door de bomen het bos niet meer", vindt Aptroot.

Gisterochtend waarschuwde de VerkeersInformatieDienst mensen om op tijd naar huis te gaan, vanwege sneeuw en ijzel die vanaf 15.00 uur het land binnen zou trekken. De ANWB adviseerde 'de actuele situatie op de wegen in de gaten te houden'. Afgezien van het noordoosten van het land, waar het glad was, bleek het mee te vallen met de verkeersoverlast.

Joop Atsma, die eerder al pleitte voor een betere coördinatie van het weeralarm, is fel gekant tegen 'al deze willekeurige waarschuwingen en weeralarmen'. "Het KNMI is ervoor aangesteld, anderen moeten zich hier niet mee bemoeien. Dat leidt tot mislukkingen."

Het CDA-Kamerlid vindt dat media ook een verantwoordelijkheid hebben. "Er is altijd wel een verkeersorganisatie of meteoclub te vinden die mensen wil waarschuwen. Dit zorgt voor verwarring en is slecht voor de economie en de maatschappij."

Volgens Aptroot nemen Nederlanders de waarschuwingen niet meer serieus. "Iedereen roept maar wat", vindt hij. "Alleen het KNMI zou waarschuwingen af moeten geven, maar die hebben inmiddels al zo vaak geblunderd dat daar ook niemand meer naar luistert."

De VVD'er vindt dat als de KNMI er niet in slaagt het weer adequaat te voorspellen, een commerciële partij moet worden aangesteld om de weeralarmen af te geven. "Als dit geklungel zo blijft, is de uiterste consequentie dat de stekker dan maar uit het KNMI moet."

Vorige maand paste het KNMI de criteria van het weeralarm nog aan. Alleen als de kans op extreem weer ten minste negentig procent bedraagt, wordt een weeralarm afgekondigd. Ook werd de 'waarschuwing extreem weer' geïntroduceerd. Verder kan het weeralarm regionaal worden afgegeven.

Bovendien werd afgesproken dat het KNMI collega's van commerciële weerbedrijven raadpleegt en overlegt met Rijkswaterstaat, het KLPD en de ANWB voor er een weeralarm wordt afgegeven.

Submitter:  Bron: Novum