Obama: banen scheppen prioriteit van 2010

Banen scheppen is prioriteit nummer één voor dit jaar. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gisteravond gezegd tijdens zijn eerste State of the Union, de Amerikaanse 'troonrede' voor de verzamelde kamers van het Amerikaanse parlement.

Ondanks dat de economie na twee jaar recessie weer aantrekt, zijn er miljoenen Amerikanen die niet weten waar ze hun salaris van volgende maand vandaan moeten halen, aldus Obama. "Daarom roep ik vanavond op bij wet meer banen te creëren."

Vooral bedrijven in Amerika kunnen banen creëren, maar de regering kan het klimaat scheppen voor bedrijven om uit te breiden en meer mensen in te huren, zei de president. Obama maakte in zijn toespraak duidelijk zijn strijd voor hervormingen in de gezondheidszorg niet te zullen opgeven.

Obama beloofde "niet weg te zullen lopen" van miljoenen Amerikanen die hun verzekering zullen verliezen, te kampen krijgen met steeds hogere kosten of aan wie de toegang tot noodzakelijke medische hulp geweigerd wordt. "Ik zal niet weglopen van deze Amerikanen, en de mensen in deze kamer zouden dat ook niet moeten doen", aldus Obama.